Liste - Patricia Forde


PUAN : 5 ÜZERİNDEN;


    


Beklentilerimi tam anlamıyla karşılayan, oldukça etkileyici ve tamamen başka bir noktadan ele alınmış olan bir kitaptı. Bir çok yazar dünyada felaket zamanı veya sonrasını yazar. Ancak kimse konuşma dili üzerindeki etkisini incelememiş ve böyle etkileyici kılmamıştı bence. O kadar güzel tespitleri vardı ki yaşam ve insanlık adına. Ayrıca gerçekten, eğer doğanın bize verdiği uyarıları daha fazla görmezden gelirsek sonumuz pek iyi olmayacak. Öyle bir felaketten sonra da şimdi ki canlı türlerinin hayatta kalabileceğine inanmıyorum açıkçası.  

Bu nedenle böyle kitaplar bize yol gösterici olmalı. Fazlasıyla uyarıyor. Ama tabii anlayabilenlere. Ne yazık ki bu hayatta her şey kaybedildikten sonra kıymetleniyor. 

Kitabımızda, felaket sonrasındaki yaşamda Ark şehrini kuran kurucu ve onun düzeni anlatılıyor. Kelime ustaları bulunuyor çünkü felaket sonrasında, eski yaşama dair olan ne varsa değişiyor. Ama öte yandan Ark' ın kurucusu eski dilde konuşmayı yasaklamış olduğu için, kelime ustaları yeni kelimeler türetirken, aynı zamanda belli listelere bağlı konuşmak zorunda kalıyorlar. Eğer kurallara uymazlarsa cezası Ark şehrinden sürgün oluyor ki bu da oldukça tehlikeli bir seçenek. Çünkü Ark dışındaki yaşam korkunç. Aç ve susuzlar, kıyafet konusunda bile sıkıntı çekenler hatta suskunlar... Vahşi hayvanları da unutmayalım. Ana karakterimiz Letta, ustasının ardından başa geçince , zekası ve merakıyla her şeyi sorgulamaya başlıyor. ve daha fazla gerçeklerle yüzleşmek zorunda kalıyor. 

Kitabın konusu gerçekten etkiliyor ve kitabın adına yakışır şekilde listelenen kelime başlıkları, anlamları ve ona göre gelişen konu da ayrı bir keyif katıyor. Her yaştan kişinin rahatlıkla okuyabileceği, çok fazla sayfa sayısı olmayan ve puntoları da rahat okunabilen şekilde olan,  ders alınabilecek önemli kitaplardan biri olmuş bence. Kesinlikle baş ucu kitaplarımın arasındaki yerini alacak.  Yazarımızın kalemine sağlık. 

Herkese tavsiye ediyor ve keyifli okumalar diliyorum 😊 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder